کارتهای بانکی در سراسر جهان، فارغ از نامها و طرحهای وسوسهکنندهای که دارند یک نقش مشترک را ایفا میکنند. تمامی آنها جایگزینی برای پول نقد هستند و با آنها میتوان پرداخت انجام داد، کالا و خدمات خریداری کرد. همه کارتهای ارزی فارغ از این که چه مشخصاتی دارند، بر اساس نحوه دسترسی کاربر به موجودی کارت، به سه دسته عمده تقسیم بندی می شوند:
کردیت کارت (Credit Card): کارتی که به یک حساب بانکی متصل است و حتی در صورت عدم موجودی در حساب میتوان با آن پرداخت را انجام داد.
دبیت کارت (Debit Card): کارتی که به یک حساب بانکی متصل است ولی فقط به میزان موجودی در حساب میتوان با آن پرداخت و خرید انجام داد.
کارت پیشپرداخت (Prepaid Card): کارتی که به یک حساب بانکی متصل نیست و فقط به میزان موجودی تعریف شده می توان، خرید و پرداخت انجام داد.
کارتهای اعتباری (Credit Cards) که با برندهای مسترکارت و ویزاکارت و فقط به صورت فیزیکی صادر میشوند، یک حساب پشتیبان نزد بانک دارند که این امکان را فراهم میکنند تا پرداختهای شما حتی بیش از موجودی حساب بانکی شما باشد. برای مثال بسیاری از شرکتهای خارجی به کارمندان خود مسترکارت و یا ویزاکارت فیزیکی از نوع کردیتکارت میدهند و کارمندان میتوانند بر مبنای حقوق دریافتی که اعتبار آن ها را مشخص میکند، در طول ماه از کارت خود خرج نمایند بدون آن که کارت موجودی داشته باشد، پایان ماه این بدهی ایجاد شده با دریافت حقوق با کسر کارمزد مبلغ بدهی توسط بانک از حساب کارمندان کسر میشود. در رابطه با کردیتکارتها روشهای دیگری هم وجود دارد که همگی تقریباً به همین شکل هستند و همه آنها شبیه به یک وام کوتاهمدت برای افراد عمل میکنند. این کارتها معمولاً در ایران قابل تهیه و در دسترس نیستند.
کارتهای پیشپرداخت (PrePaid) یکی از پر استفادهترین انواع کارتهای ارزی در ایران هستند که تحت برندهای مسترکارت و ویزا و اغلب به صورت کارتهای مجازی یا فیزیکی قابل تهیه هستند. از این دست کارت ارزی میتوان کارتهای هدیه (Gift Card) را نام برد که امکان تهیه آن از طریق برخی شرکتها یا بانکها وجود دارد.
دبیت کارت در ایران
به طور خاص در ایران، کارتهای نقدی یا Debit Card ها رایجترین نوع کارت از نوع ریالی هستند. بدین ترتیب که شما میتوانید پس از باز کردن حساب ریالی، درخواست صدور کارت نقدی یا دبیت کارت دهید که به حساب بانکی شما متصل باشد و شما میتوانید به اندازه موجودی حساب خود، با استفاده از کارت بانکی دریافت شده از دستگاههای خودپرداز پول دریافت نمایید، با دستگاههای POS پرداخت انجام دهید و یا با استفاده از رمز دوم کارت از یک وبسایت به صورت آنلاین خرید خود را انجام دهید. کارتهای نقدی یا دبیت کارتهای ارزی نیز دقیقاً کاربرد مشابهی دارند با این تفاوت که موجودی آنها به جای ریال، دلارآمریکا، یورو پوند و یا سایر ارزهای بینالمللی میباشد. در ادامه به تفصیل دبیتکارت و ویژگی های آن را تشریح مینماییم.
دبیت کارت ارزی چیست؟
دبیتکارت ارزی چیزی دقیقاً مشابه با کارتهای نقدی داخلی با موجودی ارزی است. در نتیجه با دبیتکارت ارزی شما میتوانید خریدها و پرداختهای آنلاین ارزی را انجام دهید به عنوان مثال یک بلیط پرواز خارجی را به صورت آنلاین از سایت Airasia خریداری کنید. همچنین با استفاده از آن در خارج از کشور به کمک دستگاههای POS پرداختی را انجام داده و یا از دستگاه های ATM در هر جای دنیا پول نقد دریافت کنید.
از آنجا که این کارت دارای حساب بانکی پشتیبانی کننده کارت است، میتوانید از یک فرد یا شرکت در هر جای دنیا پول دریافت کنید. پس میتوان گفت آن چه دبیتکارت ارزی را از کارتهای پیشپرداخت ارزی یا گیفت کارتهای ارزی متمایز میکند، همین حساب بانکی بینالمللی میباشد که به این نوع کارتها متصل است.
حساب بانکی بین المللی چیست؟
در اکثر کشورها، دبیتکارتها به سیستم سوئیفت SWIFT Code و IBAN متصل میباشند که شما میتوانید از هر نقطه از جهان با انتقال پول به حساب بانکی پشت کارت، عملاً به کارت خود پول انتقال نموده یا به عبارت دیگر کارت خود را شارژ نمایید. سیستم سوئیفت یک سیستم بانکی جهانی است که جهت ارسال و دریافت هرگونه پیام ارزی در بین واحدهای ارزی بانکهای داخل و خارج از کشور مورد استفاده قرار میگیرد. ضمن آن که متصل بودن دبیتکارت به سیستمهای بینالمللی بانکی مانند SWIFT، این ویژگی را دارد که بدون وابستگی به یک شرکت یا بانک خاص، کارت خود را شارژ نمایید. نمونهای از سوئیفت کد را در تصویر مقابل مشاهده مینمایید.
دبیت کارت ۱
IBAN، یک کد مشتمل بر تعدادی حرف و عدد بوده و نشاندهنده کشور و بانکی است که حساب در آن افتتاح گردیده همچنین در برگیرنده شماره و نام صاحب حساب است. هدف از طراحی این کد، تسهیل انجام تراکنشهای ارزی بینالمللی یا همان حوالههای ارزی میباشد.
دبیت کارت ۲
بدین ترتیب میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که دبیتکارتها بهخصوص برای کسانی که میخواهند درآمد ارزی داشته باشند یا نیازمند به روشی برای دریافت پول از خارج از کشور هستند، میتواند ابزاری کارآمد باشد. با داشتن یک دبیتکارت، شما میتوانید با ارائه اطلاعات حساب بانکی خود به یک فرد یا شرکت خارجی، مبالغ ارزی دریافت نمایید و با استفاده از مسترکارت یا ویزا کارت متصل به آن، این موجودی دریافت شده را خرج نمایید. از سویی دیگر شارژ کردن یک دبیتکارت همواره به کمک حوالههای ارزی از طریق صرافیهای داخل کشور، مستقل از شرکت یا بانک ارائه دهنده کارت، امکانپذیر است.
در شرایط فعلی میتوان گفت، دبیتکارت بهترین ابزاری است که ممکن است یک ایرانی در داخل کشور برای انجام تراکنشهای ارزی ورودی و خروجی خود داشته باشد. هر چند که تصمیمگیری نهایی جهت انتخاب یک کارت، در نهایت وابسته به عوامل زیاد دیگری نیز است که میتوانید در مقاله “انواع کارت های ارزی بین المللی” در مورد آنها بیشتر بخوانید.