حتماً برای شما هم پیش آمده است که در هنگام کار با یک وب‌سایت یا Application به مرحله‌ای رسیده‌اید که از شما خواسته می‌شود برای دریافت امکانات یا دسترسی بیشتر، اطلاعات یک ویزا کارت یا مستر کارت را وارد کنید و با پرداخت پول، خدمات بیشتری دریافت نمایید. اما از آن جا که ویزا کارت و مستر کارت هرگز نتوانسته‌اند به صورت رسمی و گسترده وارد کشورمان ایران شوند، ما تقریبا با آن‌ها بیگانه هستیم. در این مقاله تلاش می‌کنیم تا تصویری کلی از ویزا کارت داشته باشید و پاسخ‌هایی به سوالات و ابهامات موجود در این رابطه ارائه کرده باشیم. در آینده در قالب مجموعه مقالاتی، مستر کارت و سایر مفاهیم مرتبط با آن را نیز توضیح خواهیم داد.

در پاسخ به این سوال که ویزاکارت (Visa Card) چیست؟ شرکت Visa خود را این‌گونه معرفی می‌کند: “ما یک شرکت فن‌آروی پرداخت‌های جهانی در جهت ترغیب مصرف‌کنندگان، کسب و کارها، بانک‌ها و دولت‌ها به استفاده از پول دیجیتال هستیم”. بنابراین باید گفت، ویزا کارت مهمترین محصول (یا ترکیب محصول-خدمت) شرکت چند ملیتی ویزا است. این شرکت که در سال ۱۹۵۶ در ایالت کالیفرنیای آمریکا فعالیت خود را آغاز نموده است، هم‌اکنون در سرتاسر جهان در زمینه ارائه خدمات الکترونیکی مالی فعالیت می‌کند.

در حال حاضر ویزا کارت یکی از قدرتمندترین ابزارها برای تسهیل مبادلات مالی در جهان است. در واقع ویزا کارت یک عبارت کلی برای اطلاق به مجموعه‌ای گسترده از کالاها شامل کارت‌های اعتباری (Credit Cards)، نقدی (Debit Cards) و کارت های پیش پرداخت (Prepaid Cards) همراه با گستره وسیعی از خدمات مرتبط با آن‌ها است. خدماتی که در بیش از ۱۴۰ کشور دنیا، از طریق یک شبکه یکپارچه و منسجم جهانی ارائه می‌شود.

کاربرد ویزاکارت (Visa Card) چیست؟

به صورت ساده کاربرد ویزا کارت شامل موارد زیر می‌باشد:

– خرید حضوری با استفاده از دستگاه های کارتخوان (POS)

– دریافت پول نقد (Cash) به کمک دستگاه‌های خودپرداز (ATM)

– پرداخت آنلاین (Online Payment) در وب‌سایت‌ها و Appication‌ها برای انجام خریدهای آنلاین کالاها و خدمات

– پرداخت به صورت Offline با استفاده از تلفن یا فرم‌های کاغذی

همانطور که مشخص است و به‌ صورت کلی کاربرد یک ویزا کارت، جایگزینی پول نقد است. ارائه این خدمات در سطح جهانی، با همکاری بانک‌ها و شرکت‌های متعدد بین‌المللی و سیستم بانکی کشورها با شرکت ویزا، در یک شبکه جهانی میسر شده است. به گونه‌ای که یک ویزا کارت صادر شده در یک کشور (مثلاً ترکیه) می‌تواند در تمامی درگاه‌های آنلاین، خودپردازها و کارتخوان‌ها در سرتاسر جهان (مثلاً در کشورهای آمریکا، فرانسه، تایلند، چین، استرالیا یا هند) که ویزا کارت قبول کنند، به عنوان جایگزین پول نقد عمل کند.

انواع ویزا کارت چیست؟

ویزا کارت‌ها به صورت کلی به سه دسته کارت‌های اعتباری (Credit Card)، نقدی (Debit Card) و پیش پرداخت (Prepaid card) تقسیم می‌شوند.

ویزا کارت اعتباری یا Credit Card چیست؟

کارت‌های اعتباری، با استفاده از اعتبار شخصی (Credit) هر فرد که توسط نظام بانکی کشور یا شرکت استخدام کننده و بر مبنای سابقه درآمدها و هزینه‌های وی تخصیص داده شده است، امکان انجام پرداخت را حتی بدون موجودی در حساب بانکی متصل به کارت، برای او فراهم می‌آورند.

البته مشتریان برای دریافت چنین خدماتی، به بانک و شرکت Visa کارمزد پرداخت می‌کنند و پس از رسیدن زمان سر رسید (به صورت یکجا یا طی چند قسط) و با وارد شدن درآمدهای فرد به حساب بانکی او، شرکت ویزا و بانک صادر کننده ویزا کارت، به طور خودکار مبالغ مربوطه را همراه با کارمزدهای مرتبط، از حساب او کسر می‌نمایند.

بدین ترتیب در کشورهای پیشرفته، شاهد هستیم که هر شهروند دارای شغل و سابقه مالی مناسب و دارای اعتبار (Credit)، یک یا چند کارت اعتباری Visa Card (یا Master Card) در جیب خود دارد.

 

ویزا کارت نقدی (Debit Card) چیست؟

بر خلاف کارت‌های اعتباری، کارت‌های نقدی (Debit) فقط زمانی قابل استفاده هستند که در حساب بانکی متصل به آن‌ها، حداقل به میزان خرید (Payment) یا برداشت (Withdraw)، موجودی باشد. به
جز این تفاوت مهم، کارت‌های نقدی تفاوت دیگری با کارت های اعتباری ندارند.

پس در کارت‌های نقدی یا دبیت (که در ایران، ما عمدتاً با همین نوع کارت‌های بانکی البته با موجودی ریالی سر و کار داریم) فقط به میزان موجودی حساب متصل به آن‌ها، امکانخرج کردن وجود دارد.

 

ویزا‌کارت پیش‌پرداخت (Prepaid card) چیست؟

کارت های Prepaid یا پیش‌پرداخت، درست مثل کارت‌های نقدی (Debit Cards) می‌باشند، با این تفاوت که به حساب بانکی متصل نیستند، بلکه عملاً خود کارت دارای موجودی مشخصی که از قبل در آن واریز شده هستند. پس هیچ راهی وجود ندارد که کسی بتواند با حواله بانکی (Bank Transfer) کارت شما را شارژ نماید (درست بر خلاف کارت‌های دبیت یا نقدی). چون حساب بانکی به کارت پیش‌پرداخت متصل نیست.

کارت‌های بانکی پیش پرداخت دارای دو نوع قابل شارژ (Reloadable) و غیر قابل شارژ (Gift Card) می‌باشند. با توجه به تحریم‌های موجود، بیشتر کارت‌های ارزی که در ایران در دسترس هستند از نوع پیش پرداخت یا Prepaid Card می‌باشند.

 

ویزا کارت فیزیکی و مجازی چیست؟

ویزا کارت‌ها در دو نوع فیزیکی و مجازی صادر می‌شوند. در نوع فیزیکی شما یک کارت پلاستیکی که روی آن شماره ۱۶ رقمی، تاریخ انقضا (Expiration Date) و کد سه رقمی CVV2 درج شده است،
دریافت می‌کنید.

با ویزا کارت‌های فیزیکی، می‌توانید روی تمامی دستگاه‌های POS که لوگوی ویزا کارت دارند، کارت بکشید و خرید حضوری انجام دهید. همچنین به کمک دستگاه‌های خودپرداز (ATM)، می‌توانید در هر جای دنیا، وجه نقد (Cash) دریافت کنید. به همین ترتیب تمامی پرداخت‌های آنلاین (Online Payments) با این کارت‌ها امکان پذیر است.

بر خلاف ویزا کارت‌های فیزیکی، ویزا کارت‌های مجازی (Virtual Visa Card) دارای یک کارت پلاستیکی نیستند، بلکه فقط مجموعه‌ای از اطلاعات کارت شامل شماره ۱۶ رقمی کارت، تاریخ انقضا (Expiration Date) و کد سه رقمی CVV2 می‌باشند که تنها کاربرد آن‌ها انجام پرداخت‌های آنلاین در وب‌سایت‌های اینترنتی یا Application‌ها می‌باشد. مزیت ویزاکارت مجازی نسبت به ویزاکارت فیزیکی این است که این نوع کارت، معمولاً هزینه صدور پایین‌تری دارد و در زمان کمتری (و گاهی به صورت آنی) صادر می‌شود و در اختیار افراد قرار می‌گیرد.
از آن جا که در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها، استفاده از خدمات شرکت Visa به صورت مستقیم در ایران وجود ندارد، شرکت‌هایی مثل گذرگاه تراکنش های مالی ایران ( ایران ای پیمنت ) ، با ارائه کارت‌های Prepaid فیزیکی و مجازی امکان استفاده از خدمات این شرکت را با محدودیت‌هایی فراهم آورده‌اند. بدین ترتیب ایرانیان نیز مثل بیشتر مردم دنیا، امکان انجام پرداخت‌های بین‌المللی و خریدهای اینترنتی و فیزیکی را پیدا کرده‌اند. امری که نیاز به آن در داخل کشور، روز به روز بیشتر احساس می‌شود و امیدواریم در آینده با تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، تسهیل بیشتری را در این بخش شاهد باشیم.